ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: QUICK TIPS

Quick Tips για τη διακοπή καπνίσματος | Καρδιολόγος Δ. Βραχάτης

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Tip για τη Διακοπή του Καπνίσματος: Ενημερώστε συγγενείς και φίλους για την απόφασης σας να διακόψετε το κάπνισμα

 

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις ή συναναστροφές. Τις πρώτες εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος, προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις όπου θα μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε και όπου υπάρχουν διαθέσιμα τσιγάρα. Εξηγήστε στα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο μαζί και καπνίζουν  ότι πρόκειται να κόψετε το κάπνισμα. Ζητήστε τους να σας στηρίξουν με το να μην καπνίζουν γύρω σας και να μην σας προσφέρουν τσιγάρα.

 

Ζητήστε βοήθεια από τα άτομα που εμπιστεύεστε. Ένας καλός τρόπος για να αντισταθείτε σε έντονη επιθυμία ή ορμή για κάπνισμα είναι να τηλεφωνήσετε ή να σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να πάτε μια βόλτα με κάποιον, να πάτε σε μια ταινία ή απλώς να μιλήσετε. Ενημερώστε τον γιατρό σας και άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως φαρμακοποιούς,  οδοντίατρους, συμβούλους, ότι θα σταματήσετε το κάπνισμα, ώστε να μπορούν να παρέχουν ενθάρρυνση. Μπορεί ακόμη και να έχουν επιπλέον προτάσεις που θα βοηθήσουν, να σας ενημερώσουν για το πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την διακοπή του καπνίσματος ή ακόμα και να μοιραστούν την εμπειρία από άλλα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα.

 

Tip για τη Διακοπή του Καπνίσματος: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον για εσάς, όχι για το κάπνισμα.

 

Απομακρύνετε κάθε είδος τσιγάρου και τα σχετικά εξαρτήματα (αναπτήρας, τασάκι κλπ) από το σπίτι, το αυτοκίνητο, το γραφείο ΠΡΙΝ ξεκινήσω την προσπάθεια. Πλύντε καλά τα ρούχα και αντικείμενα που πιθανώς μυρίζουν καπνό.

 

 

Tip για τη Διακοπή του Καπνίσματος: Αποσπάστε την προσοχή σας, ώστε να μην υποκύψετε στη λαχτάρα για κάπνισμα!

 

Την στιγμή που θα νοιώθετε επιθυμία για κάπνισμα ίσως νοιώθετε ότι το μυαλό σας έχει εγκλωβιστεί σε αυτό. Θυμηθείτε! Σε κάθε στιγμή συμβαίνουν πολλά πράγματα γύρω μας! Αφήστε τα αυτιά σας να ακούσουν τί γίνεται γύρω, αφήστε τα μάτια σας να δουν τις λεπτομέρειες!

 

Επικεντρώστε την προσοχή σας σε κάτι διαφορετικό από την επιθυμία για κάπνισμα: ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, κάντε ένα διάλειμμά για περπάτημα ή κάποια άσκηση, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα σε κάποιο φίλο, παίξτε ένα παιχνίδι στο κινητό ή λύστε ένα πάζλ, δείτε έξυπνα video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ότι σας κάνει να ξεχνιέστε.

 

Η τύχη βοηθά τον προετοιμασμένο νου! Κάντε μια λίστα όλων αυτών στα οποία μπορείτε να επικεντρώσετε την προσοχή σας ΠΡΙΝ ξεκινήσετε την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Η λίστα αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη την κατάλληλη στιγμή! Η επιθυμία για κάπνισμα θα εξαφανιστεί ΠΟΛΥ γρήγορα μόλις αφιερώσετε την προσοχή σας κάπου αλλού!

 

Tip για τη Διακοπή του Καπνίσματος: Βρείτε υποκατάστατα για το “τσιγάρο στο χέρι και το στόμα”

§  Χρησιμοποιείστε οδοντογλυφίδες, καλαμάκι ή στικ κανέλας. Μπορεί να είναι χρήσιμα ώστε να απασχολείτε τα δάχτυλα αλλά και να τα δαγκώνεται ώστε να ξεγελάτε τον εγκέφαλο σας. Ειδικά σε περιστάσεις από τις οποίες δε μπορείτε να ξεφύγετε: όπως πχ περιμένωντας το λεωφορείο ή κατά την αναμονή σε ένα εστιατόριο.

§  Χρησιμοποιείστε συνδετήρες, ένα μπαλάκι άγχους ή ένα κομπολόϊ. Συνήθως βοηθούν σε καταστάσεις που έχετε νευρικότητα και θέλετε να απασχολήσετε τα χέρια σας.

§  Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική. Πριν την τελική προσπάθεια καπνίσματος δοκιμάστε τί από τα παραπάνω μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να απόφύγετε ένα τσιγάρο.

 

 

Tip για τη Διακοπή του Καπνίσματος: Βεβαιωθείτε για την κατάλληλη σωστή δοσολογία προϊόντων υποβοήθησης διακοπής του καπνίσματος.

 

Είναι φυσικό να αντιμετωπίσετε δυσκολίες που σχετίζονται με τη στέρηση νικοτίνης από το σώμα σας. Αν παρά την έναρξη φαρμακευτικής υποστήριξης (πχ με υποκατάστατά νικοτίνης) νοιώθετε έντονη επιθυμία για κάπνισμα τόσο ίσως πρέπει να αναπροσαρμοστεί η δοσολογία τους. Μη διστάσετε να επικοινωνήστε με το γιατρό!

 

 

Tip για τη Διακοπή του Καπνίσματος: Ακούστε τον εαυτό σας … και απαντήστε του!

 

«Είμαι αγχωμένος, άρα μου αξίζει ένα τσιγάρο». Τι θα μπορούσατε να πείτε σε αυτή τη σκέψη; Ίσως θα μπορούσατε να απαντήσετε λέγοντας: «Ναι, είμαι αγχωμένος, οπότε μου αξίζει ένα διάλειμμα για να αναπνεύσω και να χαλαρώσω» ή λέγοντας «Ένα μέρος του άγχους μου οφείλεται στη στέρηση νικοτίνης. Μόλις περάσει αυτή η επιθυμία για κάπνισμα, θα νιώσω καλά. Και μόλις τα παρατήσω οριστικά, θα είμαι λιγότερο αγχωμένος». Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι αλήθεια—αφού οι άνθρωποι έχουν σταματήσει το κάπνισμα για έναν ή δύο μήνες, αισθάνονται λιγότερο άγχος από ό,τι πριν το κόψουν.

 

Μερικές φορές μια σκέψη που έχετε μπορεί να είναι αληθινή αλλά όχι χρήσιμη για τη διακοπή του καπνίσματος. Μπορείτε ακόμα να το συζητήσετε με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν σκεφτείτε, «Θα ήταν πιο εύκολο να κάνεις ένα τσιγάρο τώρα», θα μπορούσατε να απαντήσετε στον εαυτό σας: «Ναι, θα ήταν πιο εύκολο τώρα, αλλά είναι πολύ σημαντικό για μένα να διακόψω οριστικά το κάπνισμα για να αποφύγω τις βλαπτικές του επιδράσεις. Αν ενδώσω και ανάψω ένα τσιγάρο τώρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για μένα να το κόψω. Αν περιμένω λίγο, αυτή η παρόρμηση θα περάσει».

 

Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική. Δοκιμάστε να έχετε ήδη προετοιμάσει τις απαντήσεις για τον εαυτό σας. Μη τον υποτιμάτε, μπορεί να γίνει πολύ σκληρός! Να θυμάστε κάθε επιτυχής άρνηση σε επιθυμία για κάπνισμα σας προετοιμάζει ώστε να προσπεράσετε πιο εύκολα την επόμενη επιθυμία!!