Επεμβατική Σύγκλειση Μεσοκολπικής Επικοινωνίας

Σύγκλειση PFO - ASD

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τί είναι η διαδερμική συγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας;

Πρόκειται για την αποκατάσταση μίας «τρυπούλας» (μεσοκολπικό έλλειμμα – atrial septal defect) ή μίας διόδου ροής αίματος (ανοικτό ωοειδές τρήμα – PFO) μεταξύ του αριστερού και του δεξιού κόλπου. Η επιδιόρθωση γίνεται με τη βοήθεια καθετήρων με «αναίμακτο» τρόπο από επεμβατικό καρδιολόγο. Η εναλλακτική μεθοδολογία είναι η αιματηρή χειρουργική αντιμετώπιση από καρδιοχειρουργό.

 

Πόσο συχνές είναι οι επικοινωνίες αυτές;

Μεσοκολπικό έλλειμμα ανευρίσκεται περίπου σε 1 στα 1000 υγιή άτομα. Ανοικτό ωοειδές τρήμα ανευρίσκεται μεταξύ 1 στα 3 και 1 στα 4 υγιή άτομα. Το ωοειδές τρήμα είναι ανοικτό σε όλα τα έμβρυα αλλά στην πλειοψηφία των ατόμων κλείνει τους πρώτους μήνες ή χρόνια της ζωής.

 

Έχει συνέπειες αν δεν διορθωθεί;

Στην πλειοψηφία των ατόμων οι μεσοκολπικές επικοινωνίες είναι μικρών διαστάσεωνκαι δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Προβλήματα δημιουργούνται σε περιπτώσεις που η επικοινωνία (δηλαδή η ροή του αίματος) είναι αιμοδυναμικά σημαντική, οπότε αλλάζουν οι διαστάσεις της καρδιάς και σε περιπτώσεις που συμβεί παράδοξη εμβολή, δηλαδή αρτηριακή θρόμβωση (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο) με το έμβολο να προέρχεται από τις δεξιές καρδιακές κοιλότητες (περνά διαμέσω της παθολογικής επικοινωνίας).

 

Πώς γίνεται η παρακολούθηση;

Η παρακολούθηση πριν και μετά την επέμβαση γίνεται κλινικά και με τρίπλεξ καρδιάς.

 

Πού γίνεται η επέμβαση;

H διακαθετηριακή σύγκλειση διενεργείται στο χώρο του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με ακτινοσκοπικό μηχάνημα και κατάλληλη υποδομή για την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Ο επεμβατικός καρδιολόγος παρακεντά την μηριαία φλέβα – βρίσκεται κοντά στο πόδι –  εισάγει ένα θηκάρι και από εκεί προωθεί όλα τα απαραίτητα υλικά μέσω του φλεβικού δικτύου στο τον δεξιό κόλπο.

Η συσκευή σύγκλεισης -αποτελείται συνήθως από δύο δίσκους- προωθείται πάνω σε ειδικά σύρματα και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση με ειδικό μηχανισμό.

Η επέμβαση καθοδηγείται με ακτινοσκόπηση και υπέρηχο καρδιάς (διοισοφάγειο ή ενδοκαρδιακό).

 

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Τα βιβλιογραφικά περιγραφόμενα ποσοστά επιτυχίας σύγκλεισης άμεσα είναι ~100% και μετά από ένα χρόνο απόλυτη σύγκλειση υπάρχει σε ποσοστά 93-96%.

 

Μετά την επέμβαση;

Ο/η ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες του σε 24-48 ώρες.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι – επιπλοκές;

Όπως κάθε επεμβατική πράξη υπάρχουν κίνδυνοι, ωστόσο τα σημαντικά συμβάματα είναι σπανιότατα.  Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • επιπλοκές από το σημείο παρακέντησης της περιφερικής φλέβας,
  • μηχανικές επιπλοκές κατά την τοποθέτηση,
  • κολπικές αρρυθμίες (0,5 – 15%),
  • άμεσες ή απώτερες θρομβωτικές επιπλοκές (1-2%),
  • περικαρδιακή συλλογή ή επιπωματισμός (0,5 – 1%),
  • εμβολισμός της προσθετικής συσκευής (0,9-1,3%).

 

Ο κίνδυνος μακροπρόθεσμης ανάγκης καρδιοχειρουργικής παρέμβασης ή θνητότητας περιγράφεται σε λιγότερο από 1 στις 1000 περιπτώσεις.