ΑΝΑΤΑΞΗ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ - ΠΤΕΡΥΓΙΣΜΟΥ

Καρδιομετατροπή Κολπικής Μαρμαρυγής

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τί σημαίνει καρδιομετατροπή (ανάταξη) αρρυθμίας;

Η καρδιομετατροπή ή ανάταξη είναι η επαναφορά του καρδιακού ρυθμού του ασθενούς από μία αρρυθμία στον φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό.

 

Πώς μπορεί να γίνει η ανάταξη;

Η ανάταξη μιας καρδιακής αρρυθμίας μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε ηλεκτρικά (με χορήγηση ηλεκτρικής απινίδωσης).

 

Τί είναι η φαρμακευτική ανάταξη;

Η φαρμακευτική καρδιομετατροπή συνήθως πραγματοποιείται σε ελεγχόμενο νοσοκομειακό περιβάλλον είτε λόγω της ανάγκης ενδοφλέβιας χορήγησης του φαρμάκου είτε για λόγους διαχείρισης και αντιμετώπισης των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, ειδικά εάν ο/η ασθενής τα λαμβάνει για πρώτη φορά. Η φαρμακευτική καρδιομετατροπή για κολπική μαρμαρυγή ή πτερυγισμό συνήθως απαιτεί αρκετές ώρες μέχρι την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού.

 

Τί είναι η ηλεκτρική ανάταξη;

Η ηλεκτρική καρδιομετατροπή πραγματοποιείται πάντα σε ελεγχόμενο νοσοκομειακό περιβάλλον. Στον ασθενή χορηγείται ήπια μέθη – νάρκωση ώστε να μην αντιληφθεί το ηλεκτρικό  shock. Η αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού είναι άμεση. Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες το ίδιο απόγευμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί παρακολούθηση ενός 24ώρου.

 

Πρέπει να κάνω ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής ή πτερυγισμού;

Επί κολπικής μαρμαρυγής ή επί πτερυγισμού ο καρδιολόγος αφού λάβει υπόψη το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους με τον ασθενή μπορεί να προβεί σε καρδιομετατροπή στα πλαίσια στρατηγικής «ελέγχου ρυθμού».

 

Πότε μπορώ να κάνω ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής ή πτερυγισμού;

Όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή ή τον κολπικό πτερυγισμό αυτή είναι μια διαδικασία που επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο αν είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε οξεία φάση (εντός 48 ωρών από την εισβολή της αρρυθμίας) ή εφόσον έχει γίνει έλεγχος με διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα για τον αποκλεισμό ύπαρξης ενδοκοιλοτικών θρόμβων.

Διαφορετικά πρέπει να γίνει προγραμματισμένα (σε αυτή την περίπτωση προηγείται η θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα σε κατάλληλη δόση για τουλάχιστον 21 ημέρες). Μπορεί επιπλέον, κατά την κρίση του ιατρού και τις ιδαιτερότητες του ασθενούς να προηγηθεί έλεγχος με διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ο κύριος κίνδυνος κατά την διαδικασία αποκατάστασης του καρδιακού ρυθμού επί κολπικής μαρμαρυγής ή πτερυγισμού είναι η πρόκληση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με την έναρξη της αρρυθμίας και την χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής. Εφόσον αυτά τηρηθούν ο κίνδυνος είναι μικρός. Οι λοιπές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι συχνές και είναι παροδικές (πονοκέφαλος, ζάλη, τοπικός πόνο στα σημεία που χορηγήθηκε το ηλεκτρικό shock). Άλλος πιθανός κίνδυνος, αναλόγως του ιστορικού του ασθενούς, είναι η επιτυχής ανάταξη ταχυαρρυθμίας να ακολουθηθεί από σοβαρή βραδυκαρδία. Τα φαινόμενα αυτά, αντιμετωπίζονται εύκολα, εφόσον έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα από τον καρδιολόγο.