ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΣ (MRI)

Μαγνητική Καρδιάς | CMR

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τί είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς;

Οι απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς αποτελούν έναν τομέα ταχύτατα αναπτυσσόμενο.  Η μαγνητική καρδιάς μία εξέταση με την οποία απεικονίζεται η καρδιά του ανθρώπου σε 3 διαστάσεις με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου.

Τί πληροφορίες μας δίνει;

Πρόκειται για μία εξέταση που μας προσφέρει εξαιρετικά εξειδικευμένες ποιοτικές πληροφορίες για όλη την έκταση του μυοκαρδιακού τοιχώματος, τις καρδιακές κοιλότητες, το περικάρδιο αλλά και τα μεγάλα αγγεία. Μπορεί να αποδώσει με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια τις επί μέρους δομές της καρδιάς τόσο στατικά όσο και υπό τη μορφή «βίντεο». Αποτελεί την εξέταση εκλογής για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας της καρδιακής λειτουργίας και την μέτρηση ενδοκοιλοτικών όγκων. Μας παρέχει δηλαδή:

  • Ανατομικές πληροφορίες
  • Λειτουργικές πληροφορίες
  • Πληροφορίες για την ποιότητα του μυοκαρδιακού ιστού (χαρακτηρισμός ιστών)

Πότε πρέπει να κάνω μαγνητική καρδιάς;

Η MRI καρδιάς τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στα πλαίσια του ολοκληρωμένου διαγνωστικού ελέγχου σε μια σειρά από καταστάσεις όπως:

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μία «καθημερινή» αλλά για μία εξειδικευμένη εξέταση και η ένδειξη για τη πραγματοποιήση της μπαίνει από τον θεράποντα καρδιολόγο.

 

Πού γίνεται;

Η εξέταση πραγματοποιείται σε νοσοκομεία ή διαγνωστικά κέντρα με εγκατεστημένους μαγνητικούς τομογράφους στελεχωμένα από κατάλληλα εκπαιδευμένους τεχνολόγους και ιατρούς.

 

Πώς γίνεται η εξέταση;

Αφού αφαιρεθεί κάθε μεταλλικό αντικείμενο από το σώμα (π.χ. ρολόι) και τα ρούχα (π.χ. κέρματα, κλειδιά) του/της εξεταζόμενου, τίθεται ένας φλεβοκαθετήρας από τον οποίο θα χορηγηθεί το σκιαγραφικό, και ο/η εξεταζόμενος ξαπλώνει στο «κρεββάτι» του μαγνητικού τομογράφου (το οποίο μετακινείται και εισέρχεται στο «τούνελ» του τομογράφου). Το προσωπικό θα σας δώσει ειδικά «ακουστικά» ώστε να είναι λιγότερο έντονος ο ήχος του μηχανήματος, αλλά και να μπορείτε να ακούτε διάφορες οδηγίες σχετικά με τις ανάσες που πρέπει να πάρετε κατά διαστήματα. Είναι σημαντικό να παραμείνετε απολύτως ακίνητοι κατά την εξέταση.

 

Μπορεί να συνδυαστεί με λειτουργικό έλεγχο (stresstest);

Ναι, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς μπορεί να συνδυαστεί με λειτουργικό έλεγχο ισχαιμίας με τη χρήση μίας ουσίας που ονομάζεται αδενοσίνη – adenosine stress perfusion MRI. Έτσι μετατρέπεται σε μία εξέταση που μπορεί να αναδείξει ισχαιμία του μυοκαρδίου, αντίστοιχη του stress-echo ή του σπινθηρογραφήματος μυοκαρδίου.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Η MRI καρδιάς μας παρέχει υψηλής ανάλυσης εικόνας που βοηθούν στο χαρακτηρισμό του καρδιακού ιστού (φλεγμονή, ίνωση, νέκρωση) – δηλαδή μας δίνει πληροφορίες για τη σύσταση του καρδιακού μου. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε τριδιάστατα τα ανατομικά χαρακτηριστικά της καρδιάς, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργικότητα της καρδιάς, ενώ δεν εκθέτη τον/την εξεταζόμενο σε ακτινοβολία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Παρά τα διαγνωστικά της πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι ο ασθενής δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία, αποτελεί μία εξειδικευμένη εξέταση, η οποία δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμη δεδομένου ότι απαιτεί την ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση ενός μαγνητικού τομογράφου και είναι σχετικά χρονοβόρος (45 -60 λεπτά κατά την διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να παραμείνει ακίνητος)

 

Υπάρχει πόνος κατά την εξέταση;

Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση (με εξαίρεση το τσίμπημα για να τοποθετηθεί ο φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου χορηγείται η παραμαγνητική ουσία). Ενόχληση μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη ακινησία σε ύπτια (ξαπλωτή) θέση, ο θόρυβος του μηχανήματος και το αίσθημα κλειστοφοβίας που μπορεί να νοιώσετε.

 

Χρειάζεται προετοιμασία;

Εκτός των περιπτώσεων που ο/η εξεταζόμενος φέρει εμφυτεύσιμη καρδιακή συσκευή (MRI-συμβατή), οπότε και χρειάζεται μία ειδική ρύθμιση στη συσκευή, η μόνη προετοιμασία που απαιτείται είναι η αφαίρεση κάθε είδους φορητού μεταλλικού ή ηλεκτρονικού αντικειμένου από τον/την εξεταζόμενο και τα ρούχα του. Ειδική φαρμακευτική προετοιμασία χορηγείται σε άτομα με μεγάλη πιθανότητα αλλεργίας στην παραμαγνητική ουσία (το ειδικό σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται στις μαγνητικές τομογραφίες). Σημαντικό είναι επίσης, άτομα με ιστορικό κλειστοφοβίας να έχουν συζητήσει αντίστοιχα με τον ιατρό τους (πλέον υπάρχουν «ανοικτού τύπου» μαγνητικοί τομογράφοι, που μειώνουν αυτό το αίσθημα).

 

Έχω εμφυτεύματα – βηματοδότη – απινιδωτή, επιτρέπεται να κάνω;

Άτομα που φέρουν ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότης, απινιδωτής, CRT, Loop Recorder) ή κάθε τύπου εμφυτεύματα στο σώμα τους πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους. Θα χρειαστεί να έχουν στη διάθεση τους ακριβείς πληροφορίες για την συσκευή ή το εμφύτευμα. Οι σύγχρονες συσκευές και εμφυτεύματα είναι συμβατά με μαγνητική τομογραφία (MRI compatible), ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.

 

Τι γίνεται μετά την εξέταση;

Ο/η εξεταζόμενος μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες του μετά τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.

 

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μία πολύπλοκη εξέταση για την γνωμάτευση της οποίας χρειάζεται ειδική ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων και ενδελεχής αξιολόγηση τους. Η γνωμάτευση δίδεται συνήθως μερικές ημέρες μετά τη διενέργεια της εξέτασης.