ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΛΜΩΝ

ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΛΜΩΝ – ΦΤΕΡΟΥΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης ασθενών για εξέταση. Πολλές και διαφορετικές αιτίες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα (φτερούγισμα στην καρδιά ή άστατος σφυγμός στην ψηλάφηση στον καρπό) το οποίο ενίοτε μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιστοιχεί σε καλοήθεις καταστάσεις (π.χ. μεμονωμένες υπερκοιλιακές έκτακτες συστολές) ή ακόμα και σε πλήρως εξωκαρδιακά προβλήματα όπως άγχος ή νευρικότητα. Αρκετές διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση καφείνης, αλκοόλ ή ακόμα και σοκολάτας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επιδεινώνουν το αίσθημα παλμών.

Στην περίπτωση οξείας εμφάνισης και έντονης συμπτωματολογίας μπορεί να χρειαστεί η επείγουσα εξέταση του ασθενή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διερεύνηση διενεργείται σε τακτική βάση μέχρι να αποκαλυφθεί η αιτία – γεγονός που δεν είναι πάντα εφικτό. Σημειώνεται ότι, η έγκαιρη διάγνωση ορισμένων αρρυθμιών όπως για παράδειγμα η κολπική μαρμαρυγή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώτερη κλινική πορεία και πρόγνωση.

Μετά τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού αναμνηστικού και την κλινική εξέταση ο καρδιολόγος διενεργεί ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο περεταίρω έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει τη διενέργεια υπερηχοκαρδιογραφήματος, αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, θυρεοειδικές ορμόνες) ή/και παρατεταμένη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού με Holter.