Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας

Η καρδιά είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, υπεύθυνο για την προώθηση αίματος και οξυγόνου σε κάθε σημείο του σώματός μας. Μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να της προσφέρουμε όσα της αξίζουν. Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να γνωρίζουμε πότε είναι καιρός να επισκεφτούμε έναν καρδιολόγο.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο;

καρδιολόγο 2

1. Οικογενειακό ιστορικό: Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε είναι το οικογενειακό σας ιστορικό. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο. Ένας καρδιολόγος μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο και να σας παράσχει καθοδήγηση σχετικά με προληπτικά μέτρα που καλό είναι να λάβετε.

2. Πόνος στο στήθος ή δυσφορία: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που ωθούν τους ανθρώπους να επισκεφθούν έναν καρδιολόγο. Ο πόνος αυτός μπορεί να ποικίλλει σε ένταση, από έναν αμβλύ πόνο έως μια έντονη, διαπεραστική δυσφορία. Αν και δεν σχετίζονται όλοι οι πόνοι στο στήθος με την καρδιά, είναι σημαντικό να μην αψηφάτε οποιονδήποτε πόνο στο στήθος, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι στηθάγχης ή καρδιακής προσβολής. Ένας καρδιολόγος μπορεί με εξετάσεις (για παράδειγμα «καρδιογράφημα» ή τρίπλεξ) να προσδιορίσει την αιτία του θωρακικού σας πόνου και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

3. Δύσπνοια: Η δύσπνοια, ιδίως όταν εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένο λόγο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακών προβλημάτων. Καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στο σώμα, προκαλώντας δύσπνοια. Ένας καρδιολόγος μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα, να εκτελέσει διαγνωστικές εξετάσεις και να συστήσει θεραπείες για να βελτιώσει την αναπνοή σας.

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αποκαλείται συχνά “σιωπηλός δολοφόνος”, επειδή μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια, ενώ προκαλεί βλάβες στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι τακτικές εξετάσεις με έναν καρδιολόγο μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και να διασφαλίσετε ότι βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι σταθερά υψηλή, ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα για τη διαχείρισή της.

5. Υψηλή χοληστερόλη: Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και θα αναπτύξει ένα πλάνο διαχείρισής τους μέσω της διατροφής, της άσκησης και της φαρμακευτικής αγωγής, εάν το κρίνει απαραίτητο βάσει των αντίστοιχων διεθνών οδηγιών (guidelines).

καρδιολόγο 3

6. Διαβήτης: Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ένας καρδιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την συγκεκριμένη πάθηση και να παρακολουθείτε την υγεία της καρδιάς σας για την πρόληψη επιπλοκών.

7. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να είναι ακίνδυνες αλλά μπορεί να αποδειχθούν και απειλητικές για την πρόκληση αναπηρίας (π.χ. κολπική μαρμαρυγή) ή και για την ίδια τη ζωή. Ένας καρδιολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογραφήματα και holter, για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

8. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους: Το πρήξιμο στα κάτω άκρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, φλεβικής θρόμβωσης ή άλλων καταστάσεων. Εάν παρατηρήσετε ανεξήγητο πρήξιμο, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια από καρδιολόγο. Μπορεί να προσδιορίσει την αιτία του πρηξίματος και να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία για τη διαχείριση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

9. Ζάλη και λιποθυμία: Εάν αντιμετωπίζετε ζάλη ή λιποθυμίες, μπορεί να σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς σας. Ο καρδιολόγος μπορεί να διενεργήσει εξετάσεις για να αξιολογήσει την υγεία της καρδιάς σας και να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή σας.

10. Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται. Οι τακτικές επισκέψεις σε έναν καρδιολόγο γίνονται πιο σημαντικές όσο μεγαλώνουμε, ακόμη και αν δεν εμφανίζετε συγκεκριμένα συμπτώματα. Η έγκαιρη ανίχνευση και η λήψη μέτρων, ακόμα και αν αυτά είναι προληπτικά, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς καθώς περνούν τα χρόνια.

Η καρδιά είναι ένα ζωτικό όργανο και η υγεία της δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Η γνώση του πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο είναι σημαντική για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των όποιων πιθανών προβλημάτων. Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ή συγκεντρώνετε παράγοντες κινδύνου, μη διστάσετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν καρδιολόγο. Ακόμα όμως και χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων συμπτωμάτων, η επίσκεψη σε έναν καρδιολόγο είναι επιβεβλημένη για έναν έλεγχο της υγείας της καρδιάς. Η λήψη προληπτικών μέτρων για τη φροντίδα της καρδιάς και των αγγείων σας μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική σας υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή σας.

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.