Αλλεργίες της άνοιξης και καρδιά!

Ακούστε το απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή  απόσπασμα της εκμπομπής “Όποιον Πάρει η Μπάλα” όπου ο Καρδιολόγος Δημήτρης Βραχάτης συζητά με τον Πέτρο Κιρκιλή για τις επιπτώσεις των αλλεργιών της άνοιξης στην καρδιά.

 

Διαβάστε ακόμα πιο αναλυτικές συμβουλές για το πώς να προφυλάξετε την καρδιά σας παρακάτω:

 

🌷 Πώς οι αλλεργίες της Άνοιξης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία

 
Καθώς τα λουλούδια ανθίζουν και η γύρη γεμίζει τον αέρα, πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ενοχλητικά συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών, όπως φτέρνισμα, κνησμός και συμφόρηση. 
Πώς μπορούν όμως οι ανοιξιάτικες αλλεργικές αντιδράσεις να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία;
• Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες πυροδοτούν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών όπως η ισταμίνη. Ενώ η αντίδραση αυτή αποσκοπεί στην καταπολέμηση των αλλεργιογόνων, μπορεί να συμβάλει στη συστηματική φλεγμονή, έναν βασικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου.
 
• Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν αγγειακές μεταβολές, όπως η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ροή του αίματος και να προδιαθέσουν τα άτομα σε καταστάσεις όπως η υπέρταση, η αθηροσκλήρωση και η στεφανιαία νόσος.
 
👉 Η αποτελεσματική διαχείριση των ανοιξιάτικων αλλεργιών μέσω αντιισταμινικών, ρινικών κορτικοστεροειδών και αποφυγής αλλεργιογόνων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αλλεργικής φλεγμονής και στον μετριασμό των σχετικών καρδιαγγειακών κινδύνων. Επίσης, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τακτικά άσκηση και ισορροπημένη διατροφή ευνοεί την υγεία της καρδιάς και μπορεί να αντισταθμίσει τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις των εποχιακών αλλεργιών