6 μύθοι για τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο εξακολουθούν να κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι σχετικά με τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία τους. Αυτοί οι μύθοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα προσεγγίζουν την υγεία της καρδιάς τους, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένες ή ανεπαρκείς στρατηγικές πρόληψης ή σε καθυστερημένη θεραπεία. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να καταρρίψει τους κοινούς μύθους γύρω από τις καρδιακές παθήσεις.

Μύθος #1: Οι καρδιακές παθήσεις είναι πρωτίστως ανδρικό ζήτημα

Τι ισχύει; Ενώ η καρδιοπάθεια παραδοσιακά θεωρείται ως μια ανδρική κατάσταση, είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών παγκοσμίως. Η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες στις καρδιακές παθήσεις έχει οδηγήσει σε υποδιάγνωση και υποθεραπεία στους γυναικείους πληθυσμούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά στις γυναίκες, γεγονός που συχνά οδηγεί σε παρερμηνείες. Για παράδειγμα, ενώ οι άνδρες μπορεί να εμφανίζουν πόνο στο στήθος, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν ναυτία, δύσπνοια ή κόπωση.

Μύθος #2: Η καρδιακή νόσος είναι αναπόφευκτη με την ηλικία

Τι ισχύει; Η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν είναι άμεση αιτία. Πολλές πτυχές των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω επιλογών στον τρόπο ζωής, ανεξάρτητα από την ηλικία. Παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς. Ακόμα και η μετέπειτα υιοθέτηση συμπεριφορών που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Μύθος #3: Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τις καρδιακές παθήσεις επειδή δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Τι ισχύει; Ενώ το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, η απουσία του δεν εγγυάται ανοσία. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό, η υιοθέτηση ενός υγιεινού για την καρδιά τρόπου ζωής είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη.

καρδιακές παθήσεις man in chest pain

Μύθος #4: Οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους

Τι ισχύει; Η καρδιακή νόσος μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αν και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι νέοι ενήλικες δεν έχουν ανοσία, ιδίως όσοι κάνουν καθιστική ζωή, καπνίζουν ή έχουν παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η επικράτηση παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 σε νεότερους πληθυσμούς υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από νεαρή ηλικία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.

Μύθος #5: Μόλις διαγνωστεί η καρδιακή νόσος, είναι πολύ αργά για να γίνει η διαφορά

Τι ισχύει; Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη διαχείριση της καρδιακής νόσου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως οι διατροφικές αλλαγές και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη διαχείριση και ακόμη και στην αναστροφή ορισμένων πτυχών της καρδιακής νόσου.

Μύθος #6: Αν παίρνω φάρμακα για τη χοληστερόλη, δεν χρειάζεται να κάνω δίαιτα ή άσκηση

Τι ισχύει; Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η δίαιτα και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων και μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και να οδηγήσουν σε καλύτερα συνολικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς.

Η διάψευση των μύθων σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση. Η κατανόηση της πραγματικότητας αυτών των παρανοήσεων επιτρέπει στα άτομα να κάνουν προληπτικά βήματα προς την υγεία της καρδιάς, δίνοντας έμφαση στη δύναμη των αλλαγών στον τρόπο ζωής, στη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και στις δυνατότητες διαχείρισης και ακόμη και αντιστροφής της καρδιακής νόσου. Όταν τα άτομα είναι ενημερωμένα, μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους, μειώνοντας τις επιπτώσεις των καρδιακών παθήσεων.

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.