Δέκα συμβουλές για την πρόληψη του εμφράγματος.

Πώς θα προλάβω το έμφραγμα;

Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου μέσω ενός μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί ένα δραματικό συμβάν. Η σύγχρονη καρδιολογία μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τις επιπτώσεις ενός εμφράγματος αν υπάρξει έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς και διενεργηθεί επείγουσα πρωτογενής αγγειοπλαστική.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ιατρική έρχεται για να σβήσει τη φωτιά. Είναι προτιμότερο όμως να προβούμε σε ενέργειες με σκοπό να μην αρπάξει η φωτιά: 1 γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με 1 τόνο θεραπείας.

 

Τί μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο εμφράγματος ή σοβαρής στεφανιαίας νόσου;

 

Ακολουθώ τις εξής δέκα συμβουλές:

  1. Βάζω τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μου. Ο στόχος είναι 150-300 λεπτά την εβδομάδα (τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα) ήπιας ή μέτριας έντασης σωματική άσκηση ή 75-150 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης. Η πρακτική αυτή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και αυξάνει τα χρόνια ζωής.
  1. Τρέφομαι σωστά: ακολουθώ το πρότυπο της μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή; Πίνω αρκετό νερό, τρώω φρούτα και λαχανικά, εντάσω το ψάρι στη διατροφή (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα), μειώνω τα κορεσμένα λιπαρά, περιορίζω το πρόσθετο αλάτι στο φαγητό, αποφεύγω τα γλυκά και τα αναψυκτικά με γλυκαντικά, περιορίζω την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφεύγω το επεξεργασμένο κρέας, περιορίζω το αλκοόλ (μέγιστο 100 g / εβδομάδα).
  1. Ξεκουράζομαι και Κοιμάμαι σωστά.
  1. Διακόπτω άμεσα και οριστικά το κάπνισμα. Η σωματική εξάρτηση από το κάπνισμα είναι υπόθεση 3 εβδομάδων, η ψυχική εξάρτηση είναι αυτό που θα πρέπει να καταπολεμήσω με αποφασιστικότητα. Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθώ, δε διστάζω να ζητήσω βοήθεια. Δεν ξεχνώ ότι είναι ίσως ο μόνος παράγοντας που αν «αφαιρεθεί» τότε θεραπεύεται απόλυτα.
  1. Διώχνω το στρες από τη ζωή μου – δε διστάζω να απευθυνθώ σε ειδικό ψυχικής υγείας.
  1. Διατήρηση Φυσιολογικού Σωματικού Βάρους. Ως φυσιολογικό σωματικό βάρος θεωρείται αυτό που αντιστοιχεί σε δείκτη μάζας σώματος (BMI; Body Mass Index) 18-25 kg/m2. Ο τύπος για να υπολογίσετε το BMI σας είναι βάρος διά (ύψος* ύψος), το ύψος σε μέτρα και το βάρος σε κιλά.
  1. Έλεγχος Αρτηριακής Πίεσης. Είναι σημαντικό να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν διαγνωστώ ότι πάσχω από αρτηριακή υπέρταση ακολουθώ τις οδηγίες του καρδιολόγου μου σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή και τις υγιεινοδιαιτητικές συμβουλές.
  1. Έλεγχος Λιπιδίων. Κάνω περιοδικό έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ανάλογα με τον εκτιμώμενο 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο, ορίζεται ο στόχος και αν απαιτηθεί λαμβάνω την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  1. Έλεγχος Σακχάρου. Κάνω περιοδικό έλεγχο των επιπέδων στο αίμα και συμβουλεύομαι των θεράποντα ιατρό μου. Αν διαγνωστώ με σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθώ πιστά τις θεραπευτικές οδηγίες.
  1. Ακούω τα συμπτώματα μου! Ποτέ δεν αγνοώ τα σημάδια που δίνει το σώμα μου, η έγκαιρη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως πόνος στο στήθος ή δύσπνοια (ιδιαίτερα αν με ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή έρχεται κάθε φορά που προσπαθώ να περπατήσω πιο γρήγορα ή σε ανηφόρα), λιποθυμίας, ή εύκολης κόπωσης (συγκριτικά με την πρόσφατη φυσική μου κατάσταση) μπορεί να αποβεί σωτήρια!