Τί καταστρέφει την υγεία μου;
Τι πρέπει να κάνω άμεσα!

Κυριότεροι Κίνδυνοι για την Υγεια

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την υγεία μου;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου για τους Δείκτες Υγείας και την Αξιολόγηση τους (Εικόνα), οι κυριότεροι εχθροί της υγείας με αρνητική επίπτωση στα προσδοκώμενα χρόνια ζωής ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας είναι οι εξής κατά σειρά βαρύτητας:

  1. Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
  2. Κάπνισμα
  3. Κακή Διατροφή
  4. Μόλυνση Αέρα
  5. Υψηλή γλυκόζη νηστείας
  6. Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος
  7. Υψηλά Επίπεδα «Κακής Χοληστερόλης»
  8. Νεφρική Δυσλειτουργία
  9. Κακή θρέψη μητέρας και παιδιού
  10. Χρήση αλκοόλ
  11. Μη-βέλτιστη θερμοκρασία
  12. Μη ασφαλές πόσιμο νερό, υγιεινή και καθαρισμός χεριών.

Μπορούν να ταξινομηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία σε κατηγορίες;

Αν παρατηρήσει κανείς την παραπάνω λίστα θα διαπιστώσει εύκολα ότι οι ορισμένοι «κίνδυνοι» σχετίζονται με το περιβάλλον ή την εργασία (για παράδειγμα η μόλυνση του αέρα), άλλοι αναφέρονται σε μεταβολικά χαρακτηριστικά (για παράδειγμα το αυξημένο βάρος σώματος) και άλλοι σχετίζονται με τις συνήθειες μας (για παράδειγμα το κάπνισμα).

Τί μπορώ να κάνω άμεσα για να βελτιώσω την υγεία μου;

Ένα από τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς από αυτή τη λίστα είναι ο κομβικός ρόλος των δικών μας συνηθειών και συμπεριφορών για την καλή κατάσταση της υγεία μας. Άρα τα πρώτα πράγματα που μπορώ να βελτιώσω είναι:

Όμως πώς θα βελτιώσω την πίεση, την χοληστερόλη και το σάκχαρο; 

Το καλό νέο είναι ότι υιοθετώντας καλές συνήθειες, με ένα συνεργικό τρόπο (δηλαδή με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα) βελτιώνονται οι κυριότεροι μεταβολικοί παράγοντες του οργανισμού μας.

Ένα επιπλέον σημαντικό βήμα είναι να ελέγχω προληπτικά την κατάσταση της υγείας μου, αναλόγως της ηλικίας μου, με τις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να γίνουν έγκαιρα οι αναγκαίες παρεμβάσεις. 

Ωστόσο ακόμα και αν για παράδειγμα πάσχω από αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή σακχαρώδη διαβήτη, ο ρόλος των καλών συνηθειών και συμπεριφορών που αναφέρθηκαν παραπάνω (οι λεγόμενες υγιεινο-διαιτητικές παρεμβάσεις), είναι κομβικός ώστε να επιτύχω τους στόχους θεραπείας, να καθυστερήσω την πρόοδο της νόσου και πιθανώς να λάβω μικρότερες δόσεις φαρμάκων.