Τί ώρα να παίρνω το χάπι της πίεσης;

Μελέτη TIME | Καρδιολόγος Βραχάτης

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

TIME Trial: Ταυτότητα

Η μελέτη TIME εκτίμησε ~21.000 ασθενείς οι οποίοι ήταν σε θεραπεία με τουλάχιστον ένα αντι-υπερτασικό φάρμακο. Μετά από τυχαιοποίηση οι μισοί ασθενείς έπαιρναν το φάρμακο «της πίεσης» το πρωί και οι μισοί το βράδυ.  Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για ~5 έτη. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2022.

Να παίρνω το χάπι της πίεσης πρωί ή βράδυ;

Σύμφωνα με τη μελέτη TIME η λήψη της αγωγής για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης είτε γινόταν τις πρωινές είτε τις βραδυνές ώρες δεν είχε διαφορά για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου (όπως αυτή αντικατοπτρίστηκε από την ανάγκη για νοσηλεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή θάνατο αγγειακής αιτιολογίας)

Τί σημαίνει αυτό για μένα που πάσχω από υπέρταση;

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν ότι η ακριβής ώρα της λήψης του φαρμάκου για την πίεση δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Η ώρα θα πρέπει να επιλέγεται σε συνεργασία με τον θεράποντα καρδιολόγο ώστε να επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Καλή Συμμόρφωση, δηλαδή ο ασθενής να λαμβάνει σταθερά (κάθε μέρα) το φάρμακο του χωρίς να παραλείπονται δόσεις
  • Επίτευξη τιμής στόχου αρτηριακής πίεσης
  • Ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών εκ της φαρμακευτικής αγωγής 

Τί άλλο να κάνω για να βελτιώσω την υγεία μου;

Η θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης πέραν της φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνει υγιεινοδιαιτητικούς στόχους. Δηλαδή την αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου με σκοπό την αύξηση της σωματικής άσκησης, την μείωσης πρόσληψης άλατος με τη διατροφή, την οριστική διακοπή του καπνίσματος. (διαβάστε περισσότερα για τους τροποποιήσιμους κινδύνους για την υγεία)

Επιπλέον πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται -αν αυτό απαιτείται- άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας όπως τα επίπεδα του σακχάρου  και της χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος δε θα πρέπει να παραλείπεται ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος (κλινική εξέταση, καρδιογράφημα, τρίπλεξ καρδιάς) με στόχο την αξιολόγηση (ύπαρξης, βελτίωσης ή υποτροπής) βλαβών στα όργανα στόχους και της επίτευξης του στόχου της αρτηριακής πίεσης.