Φορητές Συσκευές Ανίχνευσης ΚΜ.
37ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας.

Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής – 4-5 Νοεμβρίου 2022. 

Ομιλία του Καρδιολόγου, Ακαδημαϊκού Υποτρόφου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Βραχάτη με θέμα: Φορητές Συσκευές στην Κολπική Μαρμαρυγή: Κλινική Προσέγγιση.


Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία στον δυτικό κόσμο και κατά πολλούς αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία. Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιπλοκές της είναι η πρόκληση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με υπολειπόμενη αναπηρία. Σήμερα αντιμετωπίζεται ολιστικά, με επιθετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις όχι μόνο στην ίδια την αρρυθμία αλλά και σε νοσήματα που πιθανώς συνυπάρχουν όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η υπνική άπνοια στον ύπνο. Επιπλέον συνιστώνται παρεμβάσεις όπως διακοπή του καπνίσματος, σημαντική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (γυμναστική).


Στην παραπάνω ομιλία αναπτύχθηκε η χρησιμότητα φορητών συσκευών (ILR, smartwatches, Holter ΗΚΓ, καταγραφές από βηματοδότες ή απινιδωτές) τόσο στην διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της κολπικής μαρμαρυγής. Συζητήθηκαν οι διαθέσιμες τεχνολογίες και οι τρέχουσες ενδείξεις υπό τη σκοπιά των κλινικών αποφάσεων.